fbpx

Voel je jezelf schuldig wanneer alles goed lijkt te gaan? Vind je het moeilijk om je successen te vieren omdat je ergens last hebt van een schuldgevoel? Of misschien word je jezelf er steeds weer van bewust dat je de behoeften van anderen vóór die van jezelf plaatst en voelt het keer op keer of jij de verliezer bent.

Wat als je overal in kon winnen, zonder schuldgevoel EN zonder dat anderen verliezen?

Ja, dat is echt mogelijk. En nee, er moet echt niet altijd een verliezer zijn. Juist niet.

Je kunt jezelf afvragen waarom zoveel mensen zichzelf laten verliezen wanneer het op allerlei mogelijkheden aankomt.

Valt dit jou ook op? Ik weet dat ik dit weleens doe! Telkens wanneer ik iets wil bereiken, iemand wil helpen of voor iemand wil zorgen, ben ik geneigd om mezelf en mijn behoeftes op de laatste plaats te zetten. Het is zo makkelijk om te deken ‘O, ik doe gewoon de volgende keer iets voor mezelf,’ of ‘Ik haal morgen mijn slaap wel weer in,’ of misschien ben jij zo iemand die vaak cadeautjes koopt voor anderen, maar het moeilijk vindt om voor zichzelf iets te kopen. Wat het ook is, het voelt niet goed om jezelf als verliezer te zien.

Aan de andere kant heb je wellicht ook de overtuiging dat wanneer JIJ wint, andere mensen verliezen. Waar je je vervolgens schuldig over voelt en voor je het weet geniet je er nooit echt van om iets te bereiken of tijd voor jezelf te nemen zonder schuldgevoel.

Het is een patroon. En gelukkig is het niet moeilijk om dit te doorbreken.

Verlies je winnaarsmentaliteit

Het gaat allemaal om het veranderen van je perspectief. Begin met het verliezen van je winnaarsmentaliteit – ja, dit wil je wél verliezen.

Zie in plaats daarvan iedereen als een winnaar, inclusief jezelf. Het leven is geen sportwedstrijd. Het leven is juist een geweldig avontuur waarvan je mag genieten, net als ieder ander. Je bent hier niet om beter dan anderen te zijn en je bent hier ook niet om minder dan anderen te zijn.

Wanneer we allemaal zouden mogen winnen, waarom zou je dan nog proberen te winnen? Er zijn tenslotte geen verliezers.

Dit gaat misschien tegen allerlei overtuigingen in (en laten we voorop stellen dat ik het hier niet heb over wereldhonger en andere kwesties, al ben ik er van overtuigd dat het veranderen van je perspectief wel degelijk een impact kan maken hierop). Waarom zou je werken wanneer je niet kunt winnen? Waarom zou je moeite doen? Nou, als jij jouw missie kent, wéét wat je hier op aarde wilt doen, dan wil je altijd iets doen. Dan wil je dat impact maken. Dan wil je jezelf altijd goed voelen en wil je ook anderen zichzelf goed laten voelen. Gewoon omdat je hart je dat ingeeft. Je zult geïnspireerd raken en vanuit die inspiratie actie ondernemen, om een echt verschil te maken.

Laten we eerlijk zijn; je hebt zelfs al gewonnen. Je bent JEZELF! Je hebt de jackpot al gewonnen, net als ieder ander met zijn of haar unieke zelf. Als bewust wezen voelt het zó goed om van deze wereld een betere plek voor anderen en voor jezelf te maken, dus waarom zou je dat dan niet doen, met jouw eigen unieke capaciteiten. Oftewel; iedereen is even belangrijk. Iedereen zijn behoeften doen ertoe. 

Zet jezelf op de eerste plaats

Het volgende waar je je op kunt focussen is jezelf op de eerste plaats te zetten.

Denk je dat er net zo goed voor anderen kunt zijn, wanneer je niet goed voor jezelf zorgt? Kun je écht die impact maken die je wilt maken wanneer je je energie besteedt aan schuldgevoelens of het jezelf ‘niet belangrijk’ vinden?

Om impact te kunnen maken heb je balans in jezelf nodig, een sterke basis van zelfliefde en -acceptatie. Het is niet nodig om perfect te zijn of om alles goed te doen om een impact te kunnen maken. JIJ bent wat er toe doet. Inclusief je tekortkomingen (die net zo goed je kracht kunnen zijn, maar dat is iets waar ik later meer over zal schrijven).

Bijvoorbeeld; je kunt geen liefdevolle partner en ouder zijn op de manier die je wilt wanneer je steeds opgebrand raakt. Natuurlijk kun je best liefdevol en zorgzaam zijn, maar voelt het ook net zo goed? Ik zie veel mensen die het oneerlijk vinden dat zij zoveel weggeven en daar weinig voor terug krijgen. Je kunt echter niet van anderen verwachten dat zij jouw behoeftes zien en voor je zorgen, terwijl jij voor anderen zorgt en jezelf verwaarloost. Geef eerst aan jezelf. Houd eerst van jezelf. Zorg eerst voor JOU.

Ik zie het graag zo; voor ieder uur waarin ik oprecht goed voor mezelf zorg, kan ik een impact op anderen maken ter waarde van minstens 2 uur. Terwijl ik mezelf goed voel. Dat is voor mij een win-win situatie!

Winnen in je leven

Stel jezelf deze vraag: Als jij wint, hoe zijn anderen dan ook winnaaers? 

Een eenvoudige vraag, maar heb je het jezelf weleens echt afgevraagd? Er kunnen zulke mooie antwoorden voortkomen uit het stellen van dit soort vragen aan jezelf.

Voor mezelf was dit zo belangrijk. Het voelde altijd alsof andere mensen moesten ‘winnen’ en ik moest ‘verliezen’, in zo veel situaties. En wanneer iets dan heel goed ging, dan wilde ik mijn successen niet met anderen delen zodat zij zichzelf niet slecht zouden voelen. Dus daar was ik dan, zin om iets te vieren terwijl ik toch schuldgevoelens had over mijn succes.

Totdat ik mezelf afvroeg hoe mijn ‘winst’ juist bijdraagt aan andere mensen.

Dit zijn een aantal antwoorden die ik bedacht:

  • Wanneer ik mezelf goed voel kan ik veel meer aan anderen geven (omdat ik dat wil, niet omdat ik mezelf probeer te bewijzen of mezelf verplicht voel)
  • Als ik win, inspireer ik anderen hun dromen te bereiken
  • Wanneer ik me goed voel ben ik vrolijker en gezonder (en dus leuker om mee om te gaan)
  • Wanneer ik geld verdien, kan ik dat gebruiken om dingen te kopen waardoor ik me nog beter ga voelen en waardoor ik dus een grotere impact kan maken

Dus, de volgende keer dat iemand je vraagt om iets te doen wat je helemaal niet wilt doen. Ga dan eerst na wat jouw eigen behoeftes zijn. Hoe kun je ervoor zorgen dat beide partijen winnen? Heb het er eens over met de ander. Zelfs wanneer dat betekent dat je een moeilijk gesprek moet voeren, anderen verwachten niet altijd van je dat je je grenzen aangeeft. 

Winnen als ondernemer

Ben je altijd bang dat iemand anders jouw idee zal stelen en daar alle eer voor zal ontvangen? Ben je altijd gespannen omdat je het idee hebt dat je slimmer moet zijn dan je concurrenten, meer moet verdienen, meer volgers of nieuwsbrieflezers moet hebben? Of ben je iemand die altijd heeft gehoord dat je je behoeften bij moet stellen of deze zelfs maar moet vergeten om iets gedaan te krijgen?

Laten we dat eens anders bekijken.

Helpt het je echt om ondernemen als wedstrijd te zien? Zou je niet veel liever je eigen ding doen, leren van anderen en vervolgens zelf bepalen wat voor jou werkt? Ikzelf vind het veel leuker om mijn kennis met anderen te delen, om tegen mijn publiek te praten (niet het publiek van iemand anders) en om ideeën te delen wanneer ik dat wil.

Voeg waarde toe. Er is echt genoeg voor iedereen. Er zijn genoeg klanten voor jou, wie je ‘concurrent’ ook is. Niemand doet precies hetzelfde omdat iedereen uniek is. Er is bijna altijd wel iemand die het over hetzelfde onderwerp heeft als jij of ik, en misschien spreekt die andere persoon een lezer meer aan dan jij, of juist andersom. Het maakt niet uit. Ondernemen is leuk wanneer je jouw droomklanten aantrekt, mensen die met JOU willen werken. Omdat jij je authentieke zelf bent en omdat je jouw boodschap vanuit die positie verspreidt. Je wilt tenslotte geen klant die liever met iemand anders zou werken omdat er dan een verschil is tussen wat de klant verwacht en wat jij aanbiedt.

Iedereen kan winnen, ook als ondernemer.

Bonuspunten wanneer je jezelf geweldig voelt omdat je van jezelf houdt en voor jezelf zorgt EN je onderneming op dezelfde manier benadert. Oh wat kun je dan een grote impact maken!

Vier je successen

En als laatste… Vergeet niet je successen te vieren.

Er is een groot verschil tussen ‘Ik heb dit gedaan en jij niet’ en simpelweg blij zijn voor jezelf en dat willen delen. Misschien wil je wel vieren dat je vandaag de afwas hebt gedaan of misschien wil je een geweldige lancering vieren.

Het maakt niet uit hoe groot of klein het is of hoe succes er voor jou uitziet. Zolang je maar de tijd neemt om jezelf bewust te zijn van je successen en trots op jezelf te zijn.

Dus… Strooi met confetti, trakteer jezelf op een warm bad. Je leeft, je doet ertoe en je WINT! (en door te winnen, help jij anderen om ook te winnen!)

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close