fbpx

Ein-de-lijk rust, tijd voor jezelf en dan… heb je het idee dat je toch op zijn minst die nieuwe boeken moet lezen omdat je je dat ooit voor had genomen, aan je onderneming moet werken, het huishouden regelen, mealpreppen of iets anders. Als het maar nuttig is. Verleid je jezelf er toch toe om heerlijk op de bank te hangen met een kop thee, zonder ook maar iets te doen, dan voel je je toch wel een beetje schuldig. Of het lukt je niet om te blijven zitten waar je zit, want je moet iets ‘doen’. Herkenbaar?

Voor mij wel! Als ik niet een ontzettend goede reden had om tijd voor mezelf te nemen, dan deed ik het niet. Als ik het liefste op de bank wilde hangen met een boek omdat ik het fjin vond, vroeg ik niet om tijd voor mezelf. Laat staan ‘zomaar’ in bad gaan liggen. Want ja, niets doen is ook zo weinig en daarmee bereik je geen resultaten. Tenminste, dat dacht ik. Want laten we eerlijk zijn: in feite heb je geen flauw idee of het nemen van echte rust bijdraagt aan het resultaat wat je uiteindelijk wilt behalen.

Rust = niet nutteloos

Wat niet meetbaar is en waarmee we niet direct resultaat kunnen behalen beschouwen we vaak als nutteloos. Ook wanneer de tijd die we nemen helemaal voor onszelf is en niet voor iemand of iets anders. Alsof onze eigen behoeftes er in de basis gewoon niet zoveel toe doen, in ieder geval niet net zoveel als de behoeftes van anderen of van dat ene project.

Maar wat als we eens wat vaker stil zouden staan? Wat als je nou eens vaker echte rust zou nemen en iets gaat doen (ook als dat iets dus helemaal niets is) waar jij voor jezelf van geniet? Zou je dan niet echt goed op kunnen laden? Zou je jezelf dan niet veel beter voelen en juist energie en inspiratie hebben om aan projecten te werken en anderen van dienst te zijn..?

Mijn ervaring is dat het precies zo werkt.

Door de weerstand heen

Alleen moet je dan wel door een flinke dosis weerstand heen: het stemmetje wat je vertelt dat je beter iets nuttigs kunt doen. Het schuldgevoel. Het stemmetje wat je vervolgens direct of indirect vertelt dat je het niet waard bent om uit te rusten. Dat is tenslotte wat heel veel mensen hebben geleerd en gezien (en dan vooral vrouwen). Jezelf in bepaalde mate wegcijferen voor anderen, je eigen behoeftes onderaan zetten en je moet vooral ook van nut zijn voor anderen, iets doen, iets bijdragen.

Met als gevolg dat je zelf helemaal leeg loopt en het heel moeilijk vindt om rust te nemen. 

Piramide

Bekijk het eens als een piramide. Jijzelf staat onderaan in de basis en daarboven staan alle dingen die belangrijk voor je zijn. Hoe kan die piramide stevig staan wanneer je maar heel weinig tijd en aandacht aan jezelf besteedt? Juist, dan is de kans veel groter dat hij omvalt zodra er ook maar nét iets meer van je gevraagd wordt of wanneer je bijvoorbeeld verkouden wordt of een nacht minder goed slaapt.

Zorg je echter in de basis heel erg goed voor jezelf en zet je jezelf op de eerste plaats, dan pas kunnen al die andere dingen die je belangrijk vindt ook tot hun recht komen en kun je daar goed voor zorgen. Dat is een win-win situatie. Want hoe beter jij je voelt, hoe beter je er voor anderen kunt zijn, hoe efficiënter je aan dat ene project kunt werken, noem het maar op. Rust nemen is dus absoluut niet iets waar je jezelf schuldig over zou moeten voelen.

Stilstaan bij jezelf

Wanneer heb je eigenlijk voor het laatst bewust tijd doorgebracht met jezelf, zonder afleiding? Wanneer je stilstaat en tijd doorbrengt met jezelf, zonder je daarbij op andere dingen te richten, kan dat best confronterend zijn. Misschien voel je je eenzaam of helemaal niet zo vrolijk als je voor doet komen aan anderen, misschien merk je dan pas hoe je lichaam aanvoelt (moe, pijnlijk) of komen er situaties naar boven die je weg had gestopt omdat je ze niet fijn vindt om mee om te gaan.

Tijd doorbrengen met jezelf kan echter ook ontzettend inspirerend zijn. Persoonlijk krijg ik (wanneer ik door de weerstand heen ben) mijn beste inspiratie wanneer ik alleen met mezelf ben. De ideeën komen dan veel gemakkelijker naar me toen dan wanneer ik er specifiek naar op zoek ga. Of het zet me ertoe aan om toch eens wat langer stil te staan bij iets wat me van streek heeft gemaakt – hoe kan ik mijn perspectief daarop veranderen of hoe kan ik de situatie zelf veranderen zodat het wél goed voelt? Maar het kan ook zo zijn dat ik in rust pas voel dat ik eigenlijk erg moe ben, waarop ik vervolgens mijn dagindeling kan aanpassen.

Hoe je met rust juist veel verder kunt komen

Door vaker echte rust te nemen kom ik veel verder dan wanneer ik maar door blijf pezen. Door te rusten houd ik letterlijk meer tijd voor mezelf over, naast het rusten, werken, moeder zijn, enzovoorts. Ik voel me zekerder van mezelf, ik voel me rustiger en reageer aardiger tegen anderen. Mijn geduld is groter, ik kan veel effectiever en vol inspiratie mijn werk doen en ik ook als moeder en partner voel ik me beter in mijn rol. Dat is het voor mij meer dan waard.

Je hoeft niet eens elke dag uuuren op de bank te liggen, soms is 10 minuten genoeg, soms elke paar dagen een uurtje. Je voelt vanzelf aan wanneer het nodig is en het is de kunst jezelf dan niet verder te pushen en die rust daadwerkelijk te nemen.

Geen idee hoe je dat kunt combineren met je gezin, met je werk, of met wat dan ook? Daarover lees je meer in dit artikel.

Rust kan er als volgt uitzien:

  • Op de bank zitten of liggen met een kop thee
  • In bad liggen
  • Wandelen (zonder daarbij een telefoongesprek te voeren of audioboek te luisteren, en ook niet zo hard lopen alsof je het fornuis aan hebt laten staan)
  • In de natuur zijn
  • Yoga
  • Meditatie
  • …enzovoorts! Alles wat jou maar helpt om in contact met jezelf te komen, waardoor je je geaard voelt en je helemaal in je lichaam bent

Hoe ziet rust er voor jou uit? En neem je dat ook voldoende? Ik ben benieuwd!

Wil je meer weten over rust, voor jezelf kiezen en doen wat echt goed voelt? Download dan mijn gratis Future Self visualisatie, daarmee kun je meteen aan de slag.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close